Kolejne przedsięwzięcie w powiatowym szpitalu im. dr. Wojciecha Oczko w Przasnyszu zostało zakończone sukcesem. To szpitalna kuchnia, która wydaje już posiłki dla pacjentów. Dotąd catering był zależny od firmy z zewnętrznej. Obecnie śniadania, obiady i kolacje będą pochodziły z własnej kuchni szpitala, a tutejsza stołówka będzie serwować świeże potrawy także dla gości.
Od 1 sierpnia 2024 r., w odpowiedzi na liczne głosy pacjentów, posiłki będą przygotowywane na miejscu, w kuchni prowadzonej przez SPZZOZ w Przasnyszu. Będą je przyrządzać pracownicy zatrudnieni dotychczas przez firmę zewnętrzną, a stan zatrudnienia nie ulegnie znaczącym zmianom. Tym samym szpitalny Blok Żywienia przechodzi pod bezpośredni zarząd dyrekcji szpitala, a przygotowane na miejscu posiłki staną się smaczniejsze i bardziej urozmaicone.
Zmiana ma na celu nie tylko dobro pacjentów, powinna także zapewnić oszczędności, a nawet i zyski.
- Własna szpitalna kuchnia lepiej pozwala na kontrolowanie jakości posiłków, a także uniezależnia placówkę od firm zewnętrznych - mówi Dyrektor SPZZOZ w Przasnyszu Zbigniew Makowski. Dodaje też, że dzięki temu w przyszłości szpitalna kuchnia będzie mogła świadczyć swoje usługi także okolicznym szpitalom, które korzystają z usług cateringowych. Niebawem rozpoczną się rozmowy z placówkami zainteresowanymi takim rozwiązaniem.
Ważna informacja jest taka, że zasady funkcjonowania szpitalnej stołówki nie ulegną zmianie, będzie ona dostępna zarówno dla szpitalnej społeczności, jak i wszystkich osób z zewnątrz.